Kliininen työ

Syyhyä esiintyy laajasti kaikkialla Suomessa

Syyhy tarttuu jo oireettomassa vaiheessa, ja oireet ilmaantuvat yleensä 3–8 viikon kuluttua tartunnasta.

Ulla Toikkanen
Adobe

Syyhyn leviämisen syinä ovat syyhypunkin heikentynyt vaste permetriinivoiteelle, syyhylääkkeiden kalliit hinnat ja oikeaoppisen hoidon toteutus, jossa haasteena on erityisesti perusteellinen siivoaminen. Lisäksi leviämiseen vaikuttaa tarttuminen oireettomassa vaiheessa. Näin kertoo ihosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri Katariina Hannula-Jouppi Husista.

– Syyhytartunnasta tulee kertoa päiväkodissa ja koulussa sekä läheisessä kanssakäymisessä olleille ystäville ja tuttaville. Suositellaan, että päiväkotiin, töihin ja kouluun mennään aikaisintaan vuorokauden kuluttua ensimmäisen hoidon aloituksesta, hän sanoo. 

Syyhyyn liittyy Hannula-Joupin mielestä turhaa häpeää. Useat eivät kehtaa kertoa siitä, vaikka pitäisi. Syyhy tarttuu jo oireettomassa vaiheessa, ja oireet ilmaantuvat yleensä 3–8 viikon kuluttua tartunnasta. Moni ei siis edes tiedä saaneensa syyhytartuntaa, ja sen takia se myös leviää.

Lue lisää: Muista syyhy, kun selvität kutinan syytä

Purevatko lääkkeet?

Oikeaoppinen hoito on olennaista, jotta syyhyhoito tehoaa ja syyhyn leviämisen estetään Hannula-Joupin mukaan. Hoito toistetaan viikon välein, tehdään tarkka, niin sanottu syyhysiivous jokaisen hoitokerran jälkeen ja hoidetaan samanaikaisesti kaikki samassa taloudessa asuvat, vaikka heillä ei olisikaan oireita. 

Permetriinin resistenssistä ei ole vielä täysin kiistatonta tieteellistä näyttöä. Heikentyneestä vasteesta sen sijaan on näyttöä ja potilaiden ja lääkäreiden kokemusta. 

– Permetriinin heikentynyt teho vaatii, että voiteen tulisi antaa olla iholla vähintään 12 tuntia ja jopa 24 tuntia hoitotehon varmistamiseksi. Permetriinivoide levitetään illalla kaikille ihoalueille huomioiden myös navan sisäalue, ulkoiset genitaalit, sormien ja varpaiden välit ja kynnenaluset. 

Lisäksi Hannula-Jouppi muistuttaa, että tärkeää on käyttää riittävä määrä voidetta potilaan kokoon suhteutettuna, yleensä 1–2 30 gramman tuubia jokaisella hoitokerralla ja tarvittaessa suurempikin määrä. On hyvä hoitaa myös hiuspohja ja korvat. Kasvoja ei tarvitse aikuisilla hoitaa, jos siellä ei ole ihomuutoksia. Lapsilla suositellaan hoidettavaksi myös kasvot.

Monesti syy tehoamattomuuteen ei ole itse lääkkeessä, vaan hoidon toteutuksessa ja siinä ettei lääkehoitoa toisteta 7–10 vuorokauden kuluttua. Syyhylääkkeet tehoavat vain eläviin syyhypunkkeihin ja toinen hoitokerta tarvitaan, jotta vastakuoriutuneet syyhypunkit saadaan myös hoidettua. 

– Samanaikaisesti ja samalla tavalla tulee hoitaa kaikki samassa taloudessa asuvat sekä läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset kuten tyttö- ja poikaystävät, vaikka heillä ei olisikaan oireita. Uusperheissä tulee hoitaa lasten molemmat kodit yhtä aikaa. 

Ivermektiinitabletit, rikkivaseliini ja bentsyylibensoaatti tehoavat hyvin syyhyyn. Ivermektiiniannnos tulee suhteuttaa potilaan painoon. 

– Rikkivaseliini levitetään kuten permetriinivoide, mutta hoito tulee toteuttaa kolmena peräkkäisenä päivänä ja antaa vaikuttaa 12–24 tuntia toistaen viikon välein. Bentsyylibentsoaattia ei ole Suomessa saatavilla myyntiluvalla.

Lue lisää: Ivermektiinin lupaukset murentuvat

Pelkkä lääkehoito ei riitä

Aikaa vievä ja perusteellinen syyhysiivous tulee tehdä jokaisen hoitokerran jälkeen.

– Se ei aina välttämättä toteudu ja jokin kohta kodissa tai autossa voi huomaamatta jäädä siivoamatta. Husissa ohjeistamme, että kaikkien samassa taloudessa asuvien viimeisen viikon ajan käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet, vuodevaatteet, petauspatjat, peitot ja tyynyt pestään pesukoneessa vähintään 60 asteessa. Samalla ohjeella pestään muun muassa kaikkien perheenjäsenten päähineet, käsineet, kaulahuivit, hunnut, hiusdonitsit, hiuslenkit, päivävaatteet, vauvan aktiivisuusmatot, hyppykeinut ja kankaiset lelut.

Lisäksi sohvat, sohvatyynyt, päällystetyt tuolit, matot, istuinpehmusteet, auton penkit ja muut tekstiilit pitää imuroida huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan pestä sekä ottaa pois käytöstä viikoksi. Imuroinnin jälkeen pölypussi vaihdetaan uuteen tai imurin säiliö puhdistetaan. 

Tekstiilit, jotka eivät kestä pesua tai ovat vaikeasti pestäviä, otetaan pois käytöstä viikon ajaksi. Vaihtoehtoisesti ne voidaan laittaa yön yli muovipussissa pakastimeen vähintään -18 asteeseen tai kahdeksi tunniksi +100-asteiseen saunaan ottaen huomioon paloturvallisuus.

Ohjeet perustuvat Husin ihosairauksien linjan ja Suomen ihotautilääkäriyhdistyksen asiantuntijaryhmän ohjeisiin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030